01 -
Utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawaj jajka, jedno po drugim. Skórkę z cytryny zetrzyj i wrzuć do masy. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
02 -
Wyłóż ciasto do przygotowanej blachy, wyrównaj wierzch i rozsyp na nim maliny.
03 -
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 150°C na termoobiegu przez około 25-30 minut. Na końcu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
04 -
W czasie pieczenia ciasta podgrzej w rondelku sok z cytryny z cukrem, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
05 -
Po wyjęciu ciasta z piekarnika zrób na jego powierzchni kilka dziurek wykałaczką lub patyczkiem, a następnie polej je przygotowanym syropem.
06 -
Gdy ciasto ostygnie, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Podgrzej dżem malinowy w rondelku, aby stał się bardziej płynny.
07 -
Rozprowadź polewę na wierzchu ciasta za pomocą pędzelka. Drobne porcje podgrzanego dżemu nałóż na polewę i zrób wzorki za pomocą patyczka.