01 -
Pokrój wypiek na grube kawałki i połóż świeże plastry banana na każdej porcji.
02 -
Rozlej czekoladową polewę na całkiem zimnym cieście. Wrzuć na wierzch czekoladowe groszki i dorysuj białą czekoladą fantazyjne kształty po bokach. Na koniec posyp wszystko lekkim obłokiem cukru pudru.
03 -
Połam czekoladę na mniejsze części. Do rondelka wrzuć masło i śmietankę, podgrzewaj aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, wsyp przygotowaną czekoladę i zamieszaj, żeby uzyskać lśniącą gładką masę. Poczekaj chwilę aż polewa zgęstnieje.
04 -
Ciasto przelej do formy. Piecz przez 50-60 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy patyczek wbity w środek będzie już suchy, wyciągnij z piekarnika. Zostaw na 10 minut w foremce, dopiero potem wyjmij i ostudź na kratce.
05 -
Olej, jajka, rozgniecione banany, mleko i wanilię dobrze wymieszaj. W drugiej misce połącz cukier, mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. Dodaj suche do mokrych, mieszaj krótko tylko do momentu gdy nie widać mąki.
06 -
Nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, możesz też położyć papier do pieczenia.