Bananowe wilgotne ciasto (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
02 - 1/2 łyżeczki zwykłej soli
03 - 1 łyżeczka sody spożywczej
04 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
05 - 150 ml mleka świeżego
06 - 3 jajka w temperaturze pokojowej
07 - 150 ml oleju rzepakowego
08 - 3 bardzo dojrzałe banany
09 - 200 g białego cukru
10 - 80 g gorzkiego kakao
11 - 250 g mąki pszennej

→ Polewa czekoladowa

12 - 3 łyżki śmietanki 30%
13 - 100 g klasycznego masła
14 - 200 g gorzkiej czekolady

→ Dekoracja

15 - 50 g białej czekolady
16 - 1 łyżka cukru pudru
17 - 100 g czekoladowych groszków
18 - 1 dojrzały banan na wierzch

# Sposób Przygotowania:

01 - Pokrój wypiek na grube kawałki i połóż świeże plastry banana na każdej porcji.
02 - Rozlej czekoladową polewę na całkiem zimnym cieście. Wrzuć na wierzch czekoladowe groszki i dorysuj białą czekoladą fantazyjne kształty po bokach. Na koniec posyp wszystko lekkim obłokiem cukru pudru.
03 - Połam czekoladę na mniejsze części. Do rondelka wrzuć masło i śmietankę, podgrzewaj aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, wsyp przygotowaną czekoladę i zamieszaj, żeby uzyskać lśniącą gładką masę. Poczekaj chwilę aż polewa zgęstnieje.
04 - Ciasto przelej do formy. Piecz przez 50-60 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy patyczek wbity w środek będzie już suchy, wyciągnij z piekarnika. Zostaw na 10 minut w foremce, dopiero potem wyjmij i ostudź na kratce.
05 - Olej, jajka, rozgniecione banany, mleko i wanilię dobrze wymieszaj. W drugiej misce połącz cukier, mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. Dodaj suche do mokrych, mieszaj krótko tylko do momentu gdy nie widać mąki.
06 - Nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, możesz też położyć papier do pieczenia.

# Uwagi:

01 - Ciasto najlepiej smakuje, gdy spędzi noc w szczelnym pudełku – wtedy smaki lepiej się przegryzą.