Czekolada Kawa Toffi (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Składniki na muffinki

01 - 2 szklanki (254 gramy) mąki uniwersalnej
02 - 2/3 szklanki (133 gramy) brązowego cukru, dobrze ubitego
03 - 1/2 szklanki (43 gramy) niesłodzonego kakao, przesianego
04 - 1 łyżka ciemno palonej kawy instant
05 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
06 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
07 - 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
08 - 6 łyżek (85 gramy) roztopionego masła
09 - 1 1/2 szklanki maślanki
10 - 2 duże jajka
11 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
12 - 1 szklanka (170 gramy) gorzkiej czekolady w kawałkach

→ Składniki na polewę toffi

13 - 1/4 szklanki (32 gramy) mąki uniwersalnej
14 - 2 łyżki brązowego cukru
15 - 1/2 szklanki kawałków toffi
16 - 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 190°C. Wyłóż standardową formę na muffinki papierowymi papilotkami.
02 - W większej misce połącz mąkę, brązowy cukier, kakao, kawę instant, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
03 - W małej misce wymieszaj roztopione masło, maślankę, jajka i wanilię. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć kawałki czekolady. Nie mieszaj za długo.
04 - Równo rozłóż ciasto w papilotkach.
05 - W małej misce połącz mąkę, cukier i kawałki toffi. Rozetrzyj masło z tymi składnikami widelcem, aż powstaną grudki. Posyp na każdą muffinkę około 1 łyżki mieszanki.
06 - Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Odstaw formę na kratkę na 5 minut, a potem przenieś muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

# Uwagi:

01 - Najlepsze efekty uzyskasz używając prawdziwej maślanki, ale w razie potrzeby możesz zastąpić ją mlekiem pełnym w proporcji 1:1.
02 - Zamiast kawy instant możesz użyć mocnej kawy rozpuszczalnej lub całkowicie ją pominąć.