Czekolada Orzechowy Mos (Wersja Do Druku)

Kremowy mos łączy czekoladę z masłem orzechowym na chrupiącym spodzie z krakersów.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 15 sztuk pełnoziarnistych herbatników graham, około 230 gramów
02 - 1 łyżka jasnego brązowego cukru, czyli 13 gramów
03 - 7 łyżek (99 gramów) masła bez soli, roztopionego

→ Nadzienie

04 - 1 łyżka żelatyny bez smaku
05 - około 80 ml wrzącej wody (około 1/3 szklanki)
06 - 2/3 szklanki (133 gramy) cukru białego
07 - 1/3 szklanki (26 gramów) niesłodzonego kakao w proszku
08 - 1/4 szklanki (32 gramy) mąki kukurydzianej
09 - szczypta (1/8 łyżeczki) drobnej soli morskiej
10 - 3 szklanki mleka (dowolne: 1%, 2% lub pełne)
11 - 85 gramów gorzkiej czekolady drobno posiekanej (3 uncje)
12 - 1/2 szklanki (135 gramów) kremowego masła orzechowego
13 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

→ Dekoracja

14 - Posiekane solone orzeszki ziemne, prażone na sucho

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 175 stopni Celsjusza (350°F).
02 - Zblenduj herbatniki i brązowy cukier aż będą drobno zmielone, co daje około 1 i 3/4 szklanki. Połącz z roztopionym masłem, krótko miksując, aż masa będzie wilgotna.
03 - Wciśnij masę równomiernie na dno i boki tortownicy 23 cm lub formy ze sprężyną, używając dna szklanki lub kubka.
04 - Piecz około 12 minut, aż się lekko zezłoci i pięknie pachnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia na kratce.
05 - Wsyp żelatynę na wrzącą wodę w małej misce i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Odstaw na bok.
06 - W średnim garnku wymieszaj cukier, kakao, mąkę kukurydzianą i sól morską trzepaczką.
07 - Stopniowo wlewaj mleko ciągle mieszając, by masa była gładka bez grudek.
08 - Na średnim ogniu, mieszając cały czas, podgrzewaj aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować, to ok. 10 minut.
09 - Zdejmij z ognia i wmieszaj masło orzechowe i posiekaną czekoladę, aż się rozpuszczą i wszystko się połączy.
10 - Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
11 - Wlej krem na wystudzony spód. Posyp orzeszkami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc, żeby dobrze stężało.
12 - Przykryj i trzymaj w lodówce maksymalnie 3 dni, żeby pozostało świeże.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Do bogatszego smaku użyj mleka pełnego oraz ciemnej czekolady. Upewnij się, że spód jest całkiem zimny, zanim dodasz krem, to zapobiega rozmoczeniu. Najlepiej zostawić deser na noc w lodówce, żeby się dobrze ustabilizował.