01 -
Na gotowej bezie rozsmaruj krem kawowy. Na samym końcu wrzuć na wierzch posiekaną czekoladę, żeby ładnie wyglądała i chrupało.
02 -
Do miski wrzuć schłodzone mascarpone, wsyp cukier puder, wlej zimną kawę. Całość miksuj dosłownie tylko przez chwilę, aż się połączy.
03 -
Rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej wodzie, zamieszaj i włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.
04 -
Nagrzej piekarnik na 150°C. Wstaw bezę, od razu skręć temperaturę na 100–110°C. Zostaw na termoobiegu przez 2,5 godziny. Gotowe, uchyl drzwiczki i niech sobie stygnie.
05 -
Chłodną czekoladę cienko polej na bezę. Patyczkiem do szaszłyków zrób wzorki – baw się, jak chcesz.
06 -
Wyłóż pianę na papier do pieczenia, najlepiej na okrąg, który wcześniej odrysujesz na spodzie (średnica 20 cm). Uformuj kopiec.
07 -
Gdy całość już sztywna, wrzuć cytrynę i krótko zmiksuj. Delikatnie domieszaj mąkę ziemniaczaną – już bez miksera.
08 -
Do sztywnej piany wsypuj cukier stopniowo, dosypując po łyżce i cały czas miksując. Cukier musi całkiem się rozpuścić, żeby masa nie była chrupiąca od drobinek.
09 -
Do miksera wlej białka i ubij parę minut. Dodaj sól i miksuj, aż piana zrobi się gęsta oraz sztywna.
10 -
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej – tylko nie za mocno podgrzewać! Odstaw i niech stygnie, aż będziesz przygotowywać resztę.