Delikatna czekoladowa beza kawa (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Beza

01 - 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
02 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
03 - 1 łyżka soku z cytryny
04 - 300 g drobnego cukru do wypieków
05 - szczypta soli
06 - 6 białek (210 g)

→ Krem kawowy

07 - 2 łyżki cukru pudru (50 g)
08 - 3 łyżki gorącej wody (50 g)
09 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 - 500 g serka mascarpone

→ Dekoracja

11 - 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

# Sposób Przygotowania:

01 - Na gotowej bezie rozsmaruj krem kawowy. Na samym końcu wrzuć na wierzch posiekaną czekoladę, żeby ładnie wyglądała i chrupało.
02 - Do miski wrzuć schłodzone mascarpone, wsyp cukier puder, wlej zimną kawę. Całość miksuj dosłownie tylko przez chwilę, aż się połączy.
03 - Rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej wodzie, zamieszaj i włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.
04 - Nagrzej piekarnik na 150°C. Wstaw bezę, od razu skręć temperaturę na 100–110°C. Zostaw na termoobiegu przez 2,5 godziny. Gotowe, uchyl drzwiczki i niech sobie stygnie.
05 - Chłodną czekoladę cienko polej na bezę. Patyczkiem do szaszłyków zrób wzorki – baw się, jak chcesz.
06 - Wyłóż pianę na papier do pieczenia, najlepiej na okrąg, który wcześniej odrysujesz na spodzie (średnica 20 cm). Uformuj kopiec.
07 - Gdy całość już sztywna, wrzuć cytrynę i krótko zmiksuj. Delikatnie domieszaj mąkę ziemniaczaną – już bez miksera.
08 - Do sztywnej piany wsypuj cukier stopniowo, dosypując po łyżce i cały czas miksując. Cukier musi całkiem się rozpuścić, żeby masa nie była chrupiąca od drobinek.
09 - Do miksera wlej białka i ubij parę minut. Dodaj sól i miksuj, aż piana zrobi się gęsta oraz sztywna.
10 - Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej – tylko nie za mocno podgrzewać! Odstaw i niech stygnie, aż będziesz przygotowywać resztę.

# Uwagi:

01 - Niech białka postoją poza lodówką co najmniej godzinę przed pieczeniem – tak lepiej się ubiją.
02 - Mrożone białka też się nadają, tylko muszą się porządnie rozmrozić przed użyciem.