01 -
Przed krojeniem zostaw ciasto na 15 minut poza lodówką. Najwygodniej porcjować ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
02 -
Pokrój banana na plasterki i połóż na wierzchu. Posyp krem porządnie startą czekoladą. Odstaw całość do lodówki na przynajmniej 4 godzinki albo całą noc.
03 -
Utrzyj miękkie masło mikserem na lekką masę. Dolewaj powoli wystudzony budyń, dalej miksując. Na końcu wrzuć wanilię i całość dobrze wymieszaj. Przenieś krem na banany i wygładź powierzchnię.
04 -
Odmierz około 100 ml mleka i zmiksuj z proszkiem budyniowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i energicznie mieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu około 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika i zostaw do całkowitego ostudzenia, czasem mieszając.
05 -
Banany obierz i podziel na plastry. Polej sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj, by nie ściemniały. Rozgnieć je widelcem, wsyp cukier puder i mieszaj chwilę. Ułóż bananową masę równomiernie na schłodzonym spodzie.
06 -
Rozkrusz herbatniki w woreczku lub zmiksuj w malakserze. Masło rozpuść i połącz wszystko z kakao. Wysyp masę do formy i mocno dociśnij do dna. Wstaw do lodówki, dopóki robisz resztę.