01 -
Włącz piekarnik na 175°C. Posmaruj lekko masłem naczynie do zapiekania o wymiarach 23x33 cm.
02 -
Rozłóż kawałki croissantów równomiernie w naczyniu. Posyp je kawałkami czekolady w różnych miejscach.
03 -
W dużej misce wymieszaj mleko, jajka, cukier, wanilię i sól aż masa będzie gładka.
04 -
Wlej masę na croissanty i delikatnie dociśnij szpatułką, żeby lepiej wchłonęły płyn.
05 -
Pozostaw wszystko na 10-15 minut, by croissanty dobrze nasiąkły mieszanką.
06 -
Piecz bez przykrycia przez 45-50 minut, aż masa się zetnie, a wierzch stanie się złocisty. Jeśli się za szybko zrumieni, przykryj od góry folią na ostatnie 10-15 minut.
07 -
Trochę przestudź, a potem posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z owocami lub ubitą śmietaną.