Czekoladowe z kremem rabarbarowym (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Czekoladowe ciasto

01 - 16 g cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
02 - 250 ml wrzątku albo świeżo parzonej kawy
03 - 125 ml oleju rzepakowego
04 - 250 ml kefiru lub maślanki
05 - 2 jajka (rozmiar M)
06 - szczypta soli
07 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
08 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
09 - 80 g ciemnego kakao
10 - 300 g cukru
11 - 300 g mąki pszennej

→ Różowy krem

12 - kilka kropli różowego barwnika spożywczego
13 - 3-4 łyżki koncentratu lub dżemu rabarbarowego
14 - szczypta soli
15 - 2-3 łyżki śmietanki 30% albo 36%
16 - 16 g cukru wanilinowego
17 - 350 g cukru pudru
18 - 200 g miękkiego masła

→ Koncentrat rabarbarowy

19 - 2 łyżki soku z cytryny
20 - 150 g cukru
21 - 500 g rabarbaru (5-6 łodyg średniej wielkości)

# Sposób Przygotowania:

01 - Na zimne ciasto wyłóż różowy krem i rozsmaruj na powierzchni oraz po bokach. Najlepiej użyj łopatki cukierniczej, żeby krem był gładki.
02 - Na koniec do kremu dodaj koncentrat rabarbarowy i kroplę barwnika. Ubij przez kolejne 2-3 minuty – sprawdź, czy krem jest jednolity i aksamitny.
03 - Włóż miękkie masło do miski i miksuj je przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj porcjami przesiany cukier puder, cały czas ubijając.
04 - Mus delikatnie przetrzyj przez sitko, żeby nie było włókien. Podgrzewaj jeszcze na małym ogniu przez parę minut, by zgęstniał. Odstaw do ostygnięcia.
05 - Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszaj, do rozgotowania składników (około 15-20 minut). Po wszystkim zblenduj na gładko.
06 - Rabarbar opłucz i odkrój końcówki, następnie pokrój w plastry na około 2 cm. W garnku połącz rabarbar, cukier i sok z cytryny i wymieszaj.
07 - Przelej masę do przygotowanej blachy. Piecz mniej więcej 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wypieczeniu trzymaj na kratce, aż całkiem ostygnie.
08 - Do suchych składników dolej mokre, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dołóż gorącą wodę albo kawę i wymieszaj – masa będzie lejąca, to OK.
09 - W innej misce roztrzep jajka, dolej kefir, olej i dodaj cukier wanilinowy lub ekstrakt.
10 - W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
11 - Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Blachę 24x24 cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem.

# Uwagi:

01 - Ciasto najlepiej schowaj do lodówki w szczelnym pojemniku. Zachowa świeżość do trzech dni.
02 - Wyjmij z lodówki mniej więcej 15-20 minut przed krojeniem, żeby zmiękło w temperaturze pokojowej.
03 - Mocno czekoladowe ciasto fantastycznie współgra ze świeżym, kwaskowatym kremem z rabarbaru.