Czekoladowe sernikowe batony (Wersja Do Druku)

Napakowane czekoladą batoniki z kruchym spodem z Oreo i aksamitnym ganache, idealne dla miłośników słodkości.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 200 g pokruszonych ciastek Oreo
02 - 57 g roztopionego niesolonego masła

→ Masa

03 - 680 g serka kremowego w temperaturze pokojowej
04 - 200 g drobnego białego cukru
05 - 50 g kakao bez cukru
06 - 225 g ciemnej czekolady, rozpuszczonej
07 - 120 ml śmietanki kremówki
08 - 5 ml ekstraktu waniliowego
09 - 4 duże jajka w temperaturze pokojowej

→ Ganache czekoladowy

10 - 170 g półsłodkich groszków czekoladowych
11 - 120 ml śmietanki kremówki

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 163°C. Spryskaj formę 23x23 cm sprayem do pieczenia. Wyłóż spód i dwa boki papierem do pieczenia i spryskaj jeszcze raz.
02 - Zmiażdż ciastka Oreo na drobno. Wymieszaj je z roztopionym masłem widelcem w misce.
03 - Mocno dociśnij mieszankę ciastek do dna formy używając dna szklanki. Nie wciskaj masy na boki.
04 - Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut.
05 - Rozpuszczaj czekoladę w mikrofali przez 15-30 sekund mieszając po każdym, aż będzie gładka.
06 - Ubijać ser, cukier i kakao na wysokich obrotach przez 2 minuty. Zetrzyj masę ze ścianek miski.
07 - Na średnich obrotach wmieszaj rozpuszczoną czekoladę, śmietankę i wanilię do masy.
08 - Dodaj jajka i krótko wymieszaj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
09 - Wylej masę na spód i piecz 40-50 minut, aż brzegi będą zestalone a środek lekko się będzie ruszał.
10 - Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku na 20 minut. Potem przenieś na kratkę, by całkiem wystygło.
11 - Przykryj folią i schowaj do lodówki na minimum 6 godzin albo na noc.
12 - Podgrzej śmietankę na małym ogniu aż zacznie parować. Zalej nią czekoladę i zostaw na 2 minuty, potem dokładnie wymieszaj.
13 - Wyjmij ciasto z formy i papieru. Równo rozprowadź ganache szpatułką do kremów. Jeśli podajesz od razu, trzymaj w zamrażarce 10 minut, inaczej schłodź w lodówce aż do pokrojenia.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Używaj kakao holenderskiego jeśli chcesz intensywniejszy smak czekolady. Ser i jajka mają być w temperaturze pokojowej, wtedy masa będzie gładka. Dobre schłodzenie zapewnia najlepszy smak i teksturę.