Bajeczna Mleczna Droga (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Baza kakaowa

01 - szczypta soli
02 - 2 jajka
03 - 2 łyżki kakao
04 - 250 g zwykłej mąki
05 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
06 - 100 g cukru
07 - 150 g miękkiego masła

→ Wypełnienie budyniowe

08 - 1 litr mleka
09 - 150 g cukru pudru
10 - 200 g miękkiego masła
11 - 3 opakowania waniliowego budyniu (po 40 g)
12 - łyżeczka ekstraktu z wanilii

→ Polewa kakaowa

13 - 100 g masła
14 - 3 łyżki śmietanki 30%
15 - 200 g gorzkiej czekolady

# Sposób Przygotowania:

01 - Najpierw wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj dwa kakaowe placki: wymieszaj masło z cukrem i ubij na puch. Dorzuć jajka, potem wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dosól. Zrób z tego jednolitą masę. Podziel wszystko na dwie części, rozprowadź po blachach i piecz osobno przez około 20-25 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudź.
02 - Odmierz szklankę mleka i wymieszaj porządnie z proszkiem budyniowym. Zagotuj resztę mleka z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową, cały czas mieszaj aż zgęstnieje i pociągnij jeszcze kilka minut. Przykryj folią, niech się wystudzi. Ubij masło aż zrobi się jasne, do tego partiami dodawaj zimny budyń i miksuj, żeby krem był gładki. Aromat waniliowy na końcu.
03 - Masło, śmietankę i połamaną czekoladę wrzuć do miski. Całość podgrzewaj nad parą albo w kuchence mikrofalowej, cały czas mieszając, aż masa się połączy.
04 - Na dno formy połóż jeden kakaowy blat, wylej na niego cały budyniowy krem, przykryj drugim blatem. Wierzch polej czekoladą i wyrównaj powierzchnię. Ciasto trzeba schłodzić – trzy godziny w lodówce i gotowe.

# Uwagi:

01 - Kawałki będzie prościej pokroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.