Wyjątkowy sernik czarny las (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do dekoracji

01 - 150 g świeżych malin
02 - 20 g drylowanych wiśni
03 - 50 g gorzkiej czekolady w małych kawałkach

→ Na sos karmelowy

04 - 150 g białego cukru
05 - 80 ml śmietanki 36%
06 - szczypta soli
07 - 60 g masła

→ Na polewę czekoladową

08 - 2 łyżki miękkiego masła
09 - 120 ml śmietanki 36%
10 - 200 g gorzkiej czekolady

→ Na masę serową

11 - 180 g śmietany 18%
12 - 750 g twarogu sernikowego (np. Piątnica, President) w temperaturze pokojowej
13 - 200 g cukru
14 - 40 g kakao bez cukru
15 - 1 łyżeczka wanilii
16 - 3 jajka L
17 - 150 g świeżych malin
18 - 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
19 - 100 g drylowanych wiśni (świeżych albo odsączonych z kompotu)

→ Na spód

20 - 80 g roztopionego masła
21 - 24 zmielone ciasteczka Oreo (lub Neo z Wedla)

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyjmij ciasto z lodówki na kwadrans przed podaniem. Pokrój na kawałki gorącym, ostrym nożem.
02 - Zdejmij sernik z obręczy tortownicy. Wylej czekoladową polewę, niech trochę spłynie po bokach. Odstaw ciasto na 15 minut do lodówki, aż polewa lekko zastygnie. Na górę rozłóż świeże maliny z kawałkami czekolady. Delikatnie polej schłodzonym karmelem i gdzieniegdzie dodaj kilka wiśni.
03 - Cukier wsyp do rondelka, ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Szybko wrzuć masło i mieszaj, może trochę pryskać. Zdejmij z ognia, powoli wlewaj śmietankę. Cały czas mieszaj, do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Na koniec wsyp szczyptę soli. Zostaw żeby lekko ostygł.
04 - Podgrzewaj śmietankę w rondlu dość krótko, tylko do momentu aż będzie gorąca (ale nie gotuj). Zdejmij ją z ognia, wrzuć czekoladę i masło. Mocz aż się wszystko połączy i uzyskasz gładką polewę. Odstaw na chwilę do wystygnięcia.
05 - Blaszkę z serem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 50–60 minut, aż brzegi będą suche, a środek lekko się chybocze. Zostaw ciasto na godzinę w lekko otwartym piekarniku, żeby ostygło. Potem przełóż na blat do całkowitego wystudzenia i schowaj do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najfajniej na noc.
06 - Obniż temperaturę piekarnika do 160°C. W dużej misce ucieraj twaróg ze śmietaną i cukrem na gładko. Dorzuć kakao i wlej wanilię, zamieszaj. Jajka wrzucaj po kolei, za każdym razem lekko miksując. Wsyp posiekaną czekoladę. Na wystudzony spód rozsyp świeże maliny i wiśnie. Wyłóż całą masę serową ostrożnie na owoce.
07 - Włącz piekarnik na 175°C. Do rozkruszonych ciastek Oreo (lub Neo) dodaj roztopione masło, wymieszaj. Przełóż do tortownicy 23 cm i przyciśnij łyżką. Podpiecz przez 10 minut i daj chwilę na ostygnięcie.

# Uwagi:

01 - To ciasto ma bogaty czekoladowy smak, soczyste maliny i delikatne wiśnie, a gdzieś w tle słodki karmel z solą.
02 - Owocowa warstwa w środku wygląda ekstra w przekroju i świetnie smakuje, a efekt wow masz jak nic.