01 -
Najlepszy smakuje, gdy jest mocno schłodzony w lodówce. Kawałki łatwiej pokroić, a całość ma cudowną, gładką strukturę. Połączenie piankowego sernika, kremu pistacjowego i czekolady to uczta dla podniebienia.
02 -
Do małego garnka wlej śmietanę, ale pilnuj, by się nie zagotowała. Wrzuć połamaną czekoladę i cały czas mieszaj. Kiedy polewka będzie gładka i lśniąca, przenieś ją na ciasto. Potem od razu obsyp pistacjami.
03 -
Mascarpone łącz z pastą pistacjową oraz cukrem pudrem, potem dodaj ubitą śmietankę. Kręć przez chwilę, aż uzyskasz gładki, puszysty krem. Wyłóż go na zimny sernik i ponownie schowaj do lodówki, najlepiej na dwie godziny.
04 -
Zmiksuj twaróg razem z cukrem pudrem oraz wanilią, powoli dodawaj jajka. Na koniec dorzuć śmietankę i wymieszaj delikatnie. Gotową masę wylej na schłodzony spód, piecz przez 50 minut w 160°C z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca odstaw, aż całkiem ostygnie, potem włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
05 -
Herbatniki pokrusz wałkiem lub blenderem aż będą sypkie. Wymieszaj je dokładnie z ciepłym masłem, siłą wgnieć masę w wyłożoną papierem tortownicę 22 cm. Całość wstaw do lodówki i poczekaj pół godziny.