01 -
Wyłóż marchewki na talerz, posyp sporą porcją natki pietruszki. Świetnie grają na ciepło z kaszą albo obok mięsa. Sam też możesz je chrupać jako prostą przekąskę.
02 -
Posmarowane marchewki rozłóż na blaszce z papierem, poukładaj je tak, żeby nigdzie się nie przykleiły. Wsadź do piekarnika i daj im 25 do 30 minut w 200 stopniach. W połowie zamieszaj, by każda złapała rumiany kolor.
03 -
Wrzuć pokrojone marchewki do miski z gotową zalewą. Zamieszaj dokładnie, niech każda marchewka będzie cała w mieszance.
04 -
Weź dużą miskę. Wlej oliwę, miód, wrzuć czosnek i dużo tymianku. Wsyp troszkę soli i pieprzu. Masz gotowy aromatyczny sos.
05 -
Umyj marchewki i obierz. Pokrój je po długości na połówki lub ćwiartki, jeśli są grubsze. Dzięki temu upieką się jednakowo.
06 -
Nastaw piekarnik na 200 stopni, grzanie góra-dół. Dzięki temu marchewki szybko się zrumienią i będą słodkie.