Delikatne dyniowe ciasteczka (Wersja Do Druku)

Miękkie dyniowe ciasteczka z przyprawami i lekką kawową nutą, świetne na jesień.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Suchy zestaw

01 - 240 g mąki pszennej uniwersalnej
02 - 10 g proszku do pieczenia
03 - 2 g cynamonu mielonego
04 - 1 g gałki muszkatołowej mielonej

→ Słodziki

05 - 110 g cukru brązowego
06 - 100 g cukru białego

→ Mokre składniki

07 - 240 g puree z dyni z puszki
08 - 113 g miękkiego masła bez soli
09 - 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
10 - 5 ml ekstraktu waniliowego

→ Dodatki

11 - 60 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 175°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
02 - Nakładaj dużą łyżką ciasto na przygotowane blachy, zostawiając odstępy, bo trochę się rozleje.
03 - W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową rózgą lub łyżką.
04 - Ubij miękkie masło z cukrem brązowym i białym aż masa stanie się puszysta i jasna.
05 - Do masła dodawaj jajka pojedynczo, mieszając dokładnie po każdym. Dodaj puree z dyni i wanilię, wymieszaj.
06 - Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych szpatułką, mieszaj do połączenia.
07 - Wstaw do piekarnika na 12–15 minut aż brzegi dostaną złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz wzbogacić smak, możesz wcześniej zrumienić masło zanim ubijesz je z cukrami. Na deser dodaj krem z sera śmietankowego aby było słodziej.
02 - Po całkowitym wystudzeniu pakuj ciasteczka do szczelnego pojemnika. Można je przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej.