Delikatny Sernik z Mascarpone (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 2 łyżki cukru
02 - 120 g masła
03 - 250 g podłużnych biszkoptów

→ Masa serowa

04 - 250 ml śmietanki 36% (musi być zimna)
05 - 1 opakowanie śmietan-fixu
06 - 3 łyżki soku z cytryny
07 - 100 ml gorącej wody
08 - 200 g cukru pudru
09 - 20 g żelatyny
10 - skórka z jednej cytryny, starta na drobno
11 - 750 g kremowego twarogu z wiaderka
12 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub kropla aromatu waniliowego

→ Dekoracja

13 - cukier puder do posypania
14 - 1 opakowanie śmietan-fixu
15 - 2 łyżki cukru pudru
16 - 200 ml śmietanki 36%
17 - 200 g świeżych malin

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyciągnij z lodówki kwadrans wcześniej i ostrożnie zdejmij obręcz. Nóż do cięcia zanurz na chwilę w gorącej wodzie i porcjuj na kawałki.
02 - Rozetki z bitej śmietany wyciśnij na wierzchu wzdłuż brzegów, połóż na nich maliny. Tuż przed tym, jak podasz, posyp lekko cukrem pudrem.
03 - Ubij mikserem schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem, przełóż delikatnie do worka cukierniczego z ozdobnym końcem.
04 - Przełóż całą masę na schłodzony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki. Niech poleży w zimnie co najmniej 4 godziny, można też zostawić na całą noc.
05 - Do masy serowej wlej powoli przestudzoną żelatynę, mieszając dosyć mocno. Potem dodaj delikatnie ubitą śmietankę i wymieszaj, by wszystko się połączyło.
06 - W drugiej misce połącz twaróg z cukrem pudrem, skórką cytrynową, sokiem z cytryny i wanilią. Wszystko mieszaj aż masa będzie jednolita.
07 - Ubij śmietankę z fixem na gęsto w dużej misce – aż zrobi się sztywna.
08 - Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, żeby trochę ostygła.
09 - Przełóż herbatnikową masę do tortownicy wyłożonej papierem. Dociśnij dokładnie łyżką, żeby masa była równa i zbita. Schowaj do lodówki na czas dalszej pracy.
10 - Roztopione masło połącz z pokruszonymi biszkoptami i cukrem, wymieszaj całość na lepką masę.
11 - Wrzuć biszkopty do grubej torebki i rozgnieć wałkiem, albo użyj blendera do rozdrobnienia.

# Uwagi:

01 - Miękki, kremowy i mocno cytrynowy deser, który najlepiej smakuje mocno schłodzony. Jeśli masz ochotę na coś lekkiego z owocami i puszystą śmietanką, to połączenie z malinami ci się spodoba – szczególnie w cieplejsze dni albo na rodzinne spotkanie.