Kolorowa sałatka orkiszowa (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 200g pęczaku.
02 - 600ml bulionu warzywnego.
03 - 1 szalotka.
04 - 220g pomidorków koktajlowych.
05 - 80g czarnych oliwek (bez pestek).
06 - 1/2 ogórka sałatkowego.
07 - 1 żółta papryka.
08 - 150g sera feta light (max. 12% tłuszczu).
09 - 1 pęczek natki pietruszki (do sosu).
10 - 1 mały ząbek czosnku (do sosu).
11 - 2 łyżki oliwy z oliwek (do sosu).
12 - 5 łyżek octu (balsamicznego lub jabłkowego, do sosu).
13 - 1 łyżeczka miodu (do sosu).
14 - Sól (do sosu).
15 - Pieprz (do sosu).

# Sposób Przygotowania:

01 - Zalej pęczak wodą i odstaw na noc.
02 - Odsącz pęczak i gotuj w bulionie warzywnym przez 20-30 minut.
03 - Pokrój szalotkę na małe kawałki.
04 - Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je na połówki lub ćwiartki.
05 - Przekrój oliwki na pół.
06 - Umyj ogórka z papryką i pokrój w kostkę.
07 - Posiekaj pietruszkę i przeciśnij czosnek przez praskę.
08 - Połącz pietruszkę, czosnek, oliwę, ocet, miód, sól i pieprz.
09 - Odsącz ugotowany pęczak i wymieszaj z sosem.
10 - Wsyp pokrojone warzywa do pęczaku i wszystko wymieszaj.
11 - Zostaw danie na chwilę do ostygnięcia, pokrusz fetę i wymieszaj.
12 - Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na kilka godzin.

# Uwagi:

01 - Bogaty w błonnik i białko dzięki pęczakowi.
02 - Możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.