Aromatyczna wanilia (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Składniki

01 - 4 laski wanilii
02 - 75 g drobnego cukru
03 - 100 ml wody
04 - 2 łyżeczki syropu glukozowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Przekrój laski wanilii wzdłuż, a środek wyskrob nożem. Przełóż ziarenka wanilii do niewielkiego garnka.
02 - Puste laski wanilii zmiksuj razem z cukrem w blenderze lub robocie kuchennym. Pozostające większe kawałki wanilii są w porządku, nie musisz ich perfekcyjnie mielić.
03 - Do garnka z ziarenkami wanilii dodaj zmielony cukier z wanilią, wodę i syrop glukozowy. Wszystko zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez 7-8 minut.
04 - Pozwól mieszance trochę ostygnąć, a następnie ponownie zmiksuj ją w blenderze. Przelej pastę do czystego słoika. Jeśli chcesz, aby pasta była bardziej gładka, przetrzyj ją przez sitko.

# Uwagi:

01 - Możesz użyć tylko pustych lasek wanilii, wystarczą 5-6 sztuk w zależności od ich rozmiaru.
02 - Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku i w ciemnym miejscu, pasta waniliowa może być używana przez co najmniej rok.
03 - Domowa pasta waniliowa to świetna baza do deserów, wypieków i innych słodkich przepisów.