01 -
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg). Połącz masło, cukier i mąkę, wyrabiając gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
02 -
Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 0,5 cm. Za pomocą okrągłego wykrawacza (Ø 5 cm) wytnij około 30 ciastek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż będą złotobrązowe. Po wyjęciu odstaw do całkowitego ostygnięcia na blasze.
03 -
Wrzuć masło i toffi do naczynia odpowiedniego do mikrofali. Podgrzewaj przez kilka minut na mocy około 800 W, co chwilę sprawdzając i mieszając, aby zapobiec przypaleniu karmelu.
04 -
Ciepły karmel nałóż delikatnie łyżką na ciasteczka. Uważaj, bo karmel jest bardzo gorący! Jeśli zacznie twardnieć za szybko, wystarczy podgrzać go na kilka sekund w mikrofali.
05 -
Odczekaj chwilę, aż karmel lekko stwardnieje. Rozpuść polewę czekoladową w mikrofali lub nad kąpielą wodną i nałóż łyżeczką trochę czekolady na każde ciasteczko z karmelem. Nie przesadzaj z ilością, bo czekolada może się rozlać. Poczekaj, aż czekolada dobrze zastygnie, a potem podawaj lub przechowuj w puszcze do ciastek.