01 -
Ustaw piekarnik na temperaturę 200°C i zostaw do nagrzania.
02 -
Usuń zielone szypułki z truskawek i przełóż owoce do blendera. Miksuj pulsacyjnie, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Nie miksuj zbyt długo, żeby nie zrobił się rzadki płyn. Odstaw do późniejszego użycia.
03 -
W dużej misce utrzyj przez 2 minuty masło, cukier oraz jajko na średnich obrotach miksera. Dodaj maślankę, ekstrakt waniliowy i przygotowane wcześniej puree z truskawek. Dokładnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
04 -
Do mokrej masy wsyp mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Pamiętaj, żeby nie mieszać za długo! Jeżeli trzeba, zeskrob masę ze ścianek miski.
05 -
Przełóż ciasto do dużego rękawa cukierniczego lub mocnego foliowego woreczka (możesz go włożyć do kubka, żeby ułatwić sobie napełnianie). Za pomocą szpatułki zbierz ciasto z krawędzi. Zwiąż koniec woreczka i odetnij jeden róg, żeby wyciskać masę.
06 -
Natłuść formy do pączków i ostrożnie wyciskaj ciasto, napełniając każdą formę do połowy. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 7-8 minut na środkowej półce.
07 -
W miseczce wymieszaj mleko z cukrem pudrem, aż powstanie gładka i jednolita polewa. Odstaw na chwilę.
08 -
Wyjmij upieczone pączki z formy i połóż je na kratce do ostygnięcia. Polewaj je gotową polewą lub zanurzaj w niej górną część pączków. Polewa stężeje po około 20-30 minutach. Smacznego!