Wyjątkowy prosty jabłecznik (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 3 duże jajka
02 - 2/3 szklanki cukru (150 g)
03 - 600 g mąki pszennej typu 450/550
04 - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (13 g)
05 - 200 g mocno schłodzonego masła
06 - 125 ml kefiru

→ Nadzienie

07 - 2 kg jabłek (nieobranych)
08 - 100 g cukru
09 - 2-3 łyżki bułki tartej
10 - 1 łyżeczka cynamonu

# Sposób Przygotowania:

01 - Podziel powstałą masę na dwa kawałki, owiń je folią i wrzuć do lodówki na pół godziny.
02 - Do mąki dodaj proszek do pieczenia i masło w kostkach. Miksuj powoli aż składniki się połączą. Dorzuć jajka, cukier i kefir. Wymieszaj tylko do momentu aż ciasto się zlepi.
03 - Umyte jabłka zetrzyj ze skórką na grubszych oczkach. Przełóż do garnka, dorzuć cynamon i cukier. Podgrzewaj przez kilka minut, mieszaj aż jabłka zmiękną i część soku odparuje. Ochłodź nadzienie przez około 15 minut.
04 - Rozgrzej piekarnik do 180°C (albo 165°C jeśli masz termoobieg). Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarze 20x30 cm lub 24x35 cm. Rozwałkuj jedną część ciasta, wyłóż spód i brzegi formy. Podsyp bułką tartą, rozłóż przestudzone jabłka, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Poprzekuwaj ciasto parę razy widelcem.
05 - Wstaw ciasto na niską półkę i piecz około 45 minut, aż nabierze złotego koloru. Jeśli twoje jabłka są soczyste, możesz piec na dolnej półce dla lepszego efektu.
06 - Po upieczeniu pozwól ciastu odpocząć. Smakuje najlepiej na drugi dzień, jeśli jeszcze lekko ciepłe zawiniesz je w czystą ściereczkę. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

# Uwagi:

01 - Najlepsze są twarde, polskie jabłka, na przykład antonówka albo reneta.
02 - Kefir można spokojnie zamienić na jogurt naturalny lub gęstą śmietanę 12 albo 18%.
03 - Po nocy szarlotka mięknie i łatwiej się kroi, a smakuje jeszcze lepiej.