01 -
Podziel powstałą masę na dwa kawałki, owiń je folią i wrzuć do lodówki na pół godziny.
02 -
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i masło w kostkach. Miksuj powoli aż składniki się połączą. Dorzuć jajka, cukier i kefir. Wymieszaj tylko do momentu aż ciasto się zlepi.
03 -
Umyte jabłka zetrzyj ze skórką na grubszych oczkach. Przełóż do garnka, dorzuć cynamon i cukier. Podgrzewaj przez kilka minut, mieszaj aż jabłka zmiękną i część soku odparuje. Ochłodź nadzienie przez około 15 minut.
04 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C (albo 165°C jeśli masz termoobieg). Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarze 20x30 cm lub 24x35 cm. Rozwałkuj jedną część ciasta, wyłóż spód i brzegi formy. Podsyp bułką tartą, rozłóż przestudzone jabłka, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Poprzekuwaj ciasto parę razy widelcem.
05 -
Wstaw ciasto na niską półkę i piecz około 45 minut, aż nabierze złotego koloru. Jeśli twoje jabłka są soczyste, możesz piec na dolnej półce dla lepszego efektu.
06 -
Po upieczeniu pozwól ciastu odpocząć. Smakuje najlepiej na drugi dzień, jeśli jeszcze lekko ciepłe zawiniesz je w czystą ściereczkę. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem lub polej lukrem.