Faworki delikatne chrupiące (Wersja Do Druku)

Delikatne, chrupiące faworki z aksamitnym ciastem, smażone na złoty kolor i posypane cukrem pudrem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 400 g mąki pszennej
02 - 3 żółtka
03 - 2 całe jajka
04 - 2 łyżki śmietany 18%
05 - 50 g miękkiego masła
06 - 2 łyżki cukru
07 - 2 łyżki spirytusu lub mocnego alkoholu (np. rakiji)
08 - szczypta soli

→ Do smażenia

09 - 1 litr oleju roślinnego

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i dodaj miękkie masło. Wyrabiaj, aż powstanie sypka kruszonka.
02 - Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj żółtka z całymi jajkami, cukrem i śmietaną do uzyskania gładkiej masy.
03 - Połącz mokre składniki z kruszonką mączną i dodaj spirytus. Zagnieć ciasto, owiń folią i odstaw na około 1 godzinę.
04 - Podziel ciasto na kawałki, rozwałkuj na cienki placek o grubości 2-3 mm. Składaj i wałkuj kilka razy, by napowietrzyć ciasto.
05 - Paski ciasta wycinaj radełkiem lub nożem, wykonaj nacięcie na środku każdego paska i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc pętelkę.
06 - Smaż faworki na rozgrzanym oleju na rumiano, około 1 minuty z każdej strony. W połowie smażenia wymień olej na świeży.
07 - Usmażone faworki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
08 - Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podawaj.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Ciasto na faworki jest początkowo twarde, ale po odpoczynku staje się łatwiejsze do wałkowania. Dzięki wielokrotnemu składaniu faworki będą bardziej napowietrzone i chrupiące.