01 -
Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i dodaj miękkie masło. Wyrabiaj, aż powstanie sypka kruszonka.
02 -
Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj żółtka z całymi jajkami, cukrem i śmietaną do uzyskania gładkiej masy.
03 -
Połącz mokre składniki z kruszonką mączną i dodaj spirytus. Zagnieć ciasto, owiń folią i odstaw na około 1 godzinę.
04 -
Podziel ciasto na kawałki, rozwałkuj na cienki placek o grubości 2-3 mm. Składaj i wałkuj kilka razy, by napowietrzyć ciasto.
05 -
Paski ciasta wycinaj radełkiem lub nożem, wykonaj nacięcie na środku każdego paska i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc pętelkę.
06 -
Smaż faworki na rozgrzanym oleju na rumiano, około 1 minuty z każdej strony. W połowie smażenia wymień olej na świeży.
07 -
Usmażone faworki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
08 -
Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podawaj.