01 -
Wstaw deser do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej zostawić go na całą noc, żeby wszystko dobrze się zgrało.
02 -
Na zimny spód połóż połowę kremu, potem rozłóż podsmażone jabłka, przykryj resztą kremu i wygładź wierzch.
03 -
Śmietankę ubij na sztywno. Osobno zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
04 -
Obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki albo kostkę. W garnku zagotuj ocet jabłkowy z cukrem trzcinowym, cynamonem i imbirem. Dodaj jabłka, gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 8-10 minut. Gdy zmiękną i zrobią się karmelowe, wlej syrop daktylowy i wszystko zamieszaj. Odstaw, by trochę ostygło.
05 -
Wszystkie pokruszone herbatniki połącz z masłem i cukrem. Przełóż do formy (około 24 cm), dociśnij i schowaj do lodówki na pół godziny.
06 -
Tuż przed podaniem zrób polewę. Podgrzej masę kajmakową razem z masłem, mieszaj ciągle, aż powstanie gładka polewa. Ostudź chwilę i polej wierzch.
07 -
Podziel na kawałki i podawaj schłodzone. Możesz dorzucić świeże jabłka do dekoracji, jeśli chcesz.