Babcine figi i jabłka (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 2 łyżki cukru
02 - ½ szklanki masła, rozpuszczonego
03 - 2 szklanki herbatników maślanych, pokruszonych

→ Krem

04 - 2 szklanki śmietanki 36%
05 - 2 opakowania cukru wanilinowego
06 - 1 szklanka cukru pudru
07 - 500 g mascarpone

→ Jabłka

08 - 1 łyżeczka cynamonu
09 - ½ łyżeczki imbiru
10 - ⅔ szklanki cukru trzcinowego
11 - ¼ szklanki octu jabłkowego
12 - ½ szklanki syropu daktylowego
13 - 4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne

→ Karmelowa polewa

14 - ¼ szklanki masła
15 - 1 szklanka masy kajmakowej

# Sposób Przygotowania:

01 - Wstaw deser do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej zostawić go na całą noc, żeby wszystko dobrze się zgrało.
02 - Na zimny spód połóż połowę kremu, potem rozłóż podsmażone jabłka, przykryj resztą kremu i wygładź wierzch.
03 - Śmietankę ubij na sztywno. Osobno zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
04 - Obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki albo kostkę. W garnku zagotuj ocet jabłkowy z cukrem trzcinowym, cynamonem i imbirem. Dodaj jabłka, gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 8-10 minut. Gdy zmiękną i zrobią się karmelowe, wlej syrop daktylowy i wszystko zamieszaj. Odstaw, by trochę ostygło.
05 - Wszystkie pokruszone herbatniki połącz z masłem i cukrem. Przełóż do formy (około 24 cm), dociśnij i schowaj do lodówki na pół godziny.
06 - Tuż przed podaniem zrób polewę. Podgrzej masę kajmakową razem z masłem, mieszaj ciągle, aż powstanie gładka polewa. Ostudź chwilę i polej wierzch.
07 - Podziel na kawałki i podawaj schłodzone. Możesz dorzucić świeże jabłka do dekoracji, jeśli chcesz.

# Uwagi:

01 - Syrop daktylowy spokojnie kupisz w większych sklepach lub zrobisz z daktyli.
02 - Najlepiej smakuje po nocy w lodówce, wtedy krem, jabłka i spód świetnie się łączą.