01 -
Zadbaj, aby wszystko miało temp. pokojową dla lepszego łączenia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj i oprósz mąką formę keksową 23 cm. Odstaw na bok.
02 -
W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszysto używając miksera na średnich obrotach. Powinno to zająć 3-5 minut, masa stanie się jasna i lekka.
03 -
Dodawaj kolejno całe jajka i żółtka, miksując po każdym dodaniu dokładnie. Wlej też ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
04 -
W innej misce przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. To pomaga rozprowadzić proszek równomiernie i uniknąć grudek.
05 -
Do masła wrzucaj na trzy razy suche składniki, na dwa razy mleko i jogurt. Zacznij i skończ na mące. Delikatnie mieszaj po każdym dodaniu, żeby nie zmieszać za długo.
06 -
Łopatką ostrożnie wmieszaj kolorową posypkę do masy. Uważaj żeby kolory się nie rozpuściły.
07 -
Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz 60 minut w 175°C. Sprawdź patyczkiem czy środku jest suchy.
08 -
Po wyjęciu odstaw ciasto na 15 minut w formie, potem przełóż na kratkę i ostudź całkowicie. To ważne żeby polewa się nie rozpuściła.
09 -
W misce wymieszaj cukier puder, resztę jogurtu i śmietanę lub mleko do gładkiej konsystencji. Polej równomiernie ostudzone ciasto i odstaw do zastygnięcia.