Gnocchi z pieczarkami (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 500 g świeżych gnocchi.
02 - 250-500 g pieczarek brązowych.
03 - 100 g świeżego szpinaku baby.
04 - 1 szalotka.
05 - 2 ząbki czosnku.
06 - 2 łyżki oliwy z oliwek.
07 - 1 łyżeczka masła.
08 - 150 ml bulionu warzywnego.
09 - 250 ml śmietanki kremówki.
10 - 100 ml mleka (opcjonalnie).
11 - 2-3 łyżeczki przyprawy do grzybów lub.
12 - ½ łyżeczki soli.
13 - ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
14 - 2 łyżeczki ziół włoskich.
15 - Pieprz według uznania.

# Sposób Przygotowania:

01 - Pokrój szalotkę w krążki, a czosnek drobno posiekaj.
02 - Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki (na 6 lub 8 części).
03 - Opłucz liście szpinaku i osusz je.
04 - Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
05 - Zmniejsz ogień, dodaj masło, następnie podsmaż szalotkę i czosnek przez 2-3 minuty.
06 - Wlej bulion warzywny i śmietankę, aby stworzyć bazę sosu.
07 - Dodaj przyprawy i gotuj sos, aż zacznie się delikatnie gotować.
08 - Wrzuć gnocchi do sosu i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
09 - Delikatnie wmieszaj szpinak, aż lekko zmięknie.
10 - Jeśli sos jest za gęsty, dolej trochę mleka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

# Uwagi:

01 - Proste i szybkie danie, które przygotujesz w jednej patelni.
02 - Gnocchi gotują się w sosie, sprawiając, że jest wyjątkowo kremowy.