01 -
Rozłóż kilka rozpałek na dolnym ruszcie grilla. Rozpal je, a następnie przykryj warstwą węgla drzewnego, układając je w kopiec na środku.
02 -
Na średnim ogniu podgrzej oliwę na patelni. Dodaj starty czosnek i chili, gotuj około 2 minuty. Dołóż skórkę i sok z cytryny, całość podgrzewaj delikatnie, aż czosnek przestanie być surowy. Uważaj, żeby nie przypalić.
03 -
Połowę przygotowanego sosu wylej na krewetki. Wmasuj marynatę pod pancerz, żeby równomiernie pokryła mięso.
04 -
Upewnij się, że węgiel jest mocno rozgrzany i biały, bez widocznych czarnych fragmentów. Połóż czysty ruszt grillowy na węglach.
05 -
Połóż krewetki na gorącym ruszcie. Piecz, aż mięso stanie się białe, a pancerz różowo-pomarańczowy, około 45 sekund do 1 minuty z każdej strony. Jeśli pojawią się nadmierne płomienie, użyj wody do ich ugaszenia.
06 -
Przełóż grillowane krewetki na czystą tacę. Polej pozostałym sosem czosnkowo-cytrynowo-chili. Od razu podawaj z cytryną i świeżym chlebem, jeśli chcesz.