Grillowane krewetki czosnek (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 8 dużych krewetek, z pancerzem i oczyszczonym żyłkowaniem
02 - 2 ząbki czosnku, drobno startego
03 - 1–2 papryczki chili, cienko pokrojone
04 - 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej (2g)
05 - 1 cytryna, starta skórka i sok
06 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek
07 - Sól i pieprz według smaku

→ Opcjonalne dodatki

08 - Cząstki świeżej cytryny do podania
09 - Świeże pieczywo na zakwasie do maczania

→ Do grilla

10 - Rozpałki
11 - Węgiel drzewny
12 - Zapałki lub zapalniczka
13 - Szklanka wody do gaszenia płomieni

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozłóż kilka rozpałek na dolnym ruszcie grilla. Rozpal je, a następnie przykryj warstwą węgla drzewnego, układając je w kopiec na środku.
02 - Na średnim ogniu podgrzej oliwę na patelni. Dodaj starty czosnek i chili, gotuj około 2 minuty. Dołóż skórkę i sok z cytryny, całość podgrzewaj delikatnie, aż czosnek przestanie być surowy. Uważaj, żeby nie przypalić.
03 - Połowę przygotowanego sosu wylej na krewetki. Wmasuj marynatę pod pancerz, żeby równomiernie pokryła mięso.
04 - Upewnij się, że węgiel jest mocno rozgrzany i biały, bez widocznych czarnych fragmentów. Połóż czysty ruszt grillowy na węglach.
05 - Połóż krewetki na gorącym ruszcie. Piecz, aż mięso stanie się białe, a pancerz różowo-pomarańczowy, około 45 sekund do 1 minuty z każdej strony. Jeśli pojawią się nadmierne płomienie, użyj wody do ich ugaszenia.
06 - Przełóż grillowane krewetki na czystą tacę. Polej pozostałym sosem czosnkowo-cytrynowo-chili. Od razu podawaj z cytryną i świeżym chlebem, jeśli chcesz.