01 -
Wymieszaj majonez ze śmietaną w mniejszej misce. Dorzuć trochę pieprzu i soli, może być też szczypa skórki i sok z limonki, jeśli lubisz cytrusy. Wymieszaj wszystko razem.
02 -
Pokrój kurczaka w kawałki, jak lubisz – mogą być większe lub mniejsze. Wrzuć do miski, dodaj czosnek, oliwę, oregano, papryki (obie rodzaje), kumin i odrobinę soli oraz pieprzu. Zamieszaj porządnie, żeby mięso dobrze pokryło się przyprawami. Przykryj i wrzuć na minimum 20 minut do lodówki, a jeśli masz czas, zostaw nawet na godzinę albo dłużej.
03 -
Ser zetrzyj, natkę lub kolendrę drobno posiekaj. Kukurydzę dokładnie osącz i osusz. Każdy składnik wrzuć do osobnej miseczki, będzie łatwiej później wszystko składać.
04 -
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i resztki oliwy. Dodaj kurczaka, smaż na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru – to potrwa jakieś 6-8 minut. Gdy mięso jest prawie gotowe, dorzuć kukurydzę i przysmaż jeszcze chwilę razem.
05 -
Każdą tortillę wrzuć na chwilę na suchą patelnię albo do mikrofali, żeby była bardziej miękka i łatwiej się zawijała. To serio robi różnicę.
06 -
Na środku każdej tortilli rozsmaruj przygotowany sos. Potem porcję kurczaka z kukurydzą, następnie ser i świeżą natkę albo kolendrę. Złóż boki do środka i zwijaj dość ciasno, żeby wszystko się trzymało. Możesz owinąć folią aluminiową, żeby łatwiej było trzymać.
07 -
Wrzucasz zrolowane już bułeczki na patelnię i podpiekasz z obu stron przez minutę lub dwie, aż ser w środku się rozpłynie i tortilla się lekko zarumieni.
08 -
Od razu kroisz na pół i możesz podać! Smakuje też świetnie z dodatkową porcją sosu, salsą lub guacamole.