Krokiety gyros mozzarellą (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Naleśniki

01 - 1 łyżka oleju
02 - 1/2 łyżeczki soli
03 - 1 jajko
04 - 1 szklanka mleka
05 - 1,5 szklanki wody
06 - 2 szklanki mąki pszennej

→ Farsz

07 - 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
08 - pieprz do smaku
09 - sól do smaku
10 - 3 średnie ogórki konserwowe
11 - 1 mała cebula
12 - 1 mała puszka kukurydzy (140 g)
13 - 1 czerwona papryka
14 - 200 g tartej mozzarelli
15 - 500 g filetu z kurczaka

→ Panierka

16 - bułka tarta do obtoczenia
17 - 1 jajko
18 - olej do smażenia

# Sposób Przygotowania:

01 - Wrzuć do miski wszystkie składniki poza mąką i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, miksuj dalej, żeby masa była całkiem aksamitna. Jeśli za gęste – dolej trochę wody. Ciasto ma spokojnie spływać z łyżki.
02 - Na rozgrzanej patelni rozprowadź małą ilość oleju i smaż cienkie placki z obu stron. Niech się zrobią rumiane.
03 - Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. Podsmaż na osobnej patelni przez około 4 minuty, aż cebula będzie miękka.
04 - Pokrój pierś na drobne kawałeczki, dodaj przyprawy do gyrosa i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
05 - Kurczaka wyjmij z lodówki, przerzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż, aż będzie złocisty.
06 - Do większej miski wrzuć podsmażonego kurczaka, cebulę z papryką, ser mozzarella, osączoną kukurydzę i pokrojone ogórki. Wszystko dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
07 - Na środku każdego naleśnika połóż trochę nadzienia. Podwiń brzegi, złóż dolną część, potem zwiń w rulon.
08 - Roztrzep jajko w miseczce. Każdy kroket zanurz najpierw w jajku, potem obtocz w bułce tartej.
09 - Smaż krokiety na patelni z olejem z obu stron, aż będą chrupiące i złociste. Po usmażeniu możesz odłożyć na ręcznik papierowy.

# Uwagi:

01 - Podawaj na ciepło, świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.
02 - Szklanka to standardowe 250 ml.
03 - Tych składników wystarczy na około 12 sztuk.