01 -
Wyłóż ciepłe placuszki jeden na drugim. Połóż na wierzch trochę malin, plaster jabłka i odrobinę mięty. Polej wszystko miodem lub syropem. Dobierz do tego łyżkę jogurtu naturalnego jeśli masz ochotę.
02 -
Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej rzepakowy. Nakładaj po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smaż na średniej mocy ognia przez kilka minut z obu stron, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Przełóż usmażone na papier, żeby odsączyć tłuszcz.
03 -
Dodaj do kaszy z jabłkami masę jajeczną. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Porządnie wszystko wymieszaj i zostaw na 10 minut, niech zgęstnieje.
04 -
W osobnym naczyniu rozmąć jajka, dodaj miód, zimne rozpuszczone masło, cynamon, kardamon jeśli masz oraz wanilię.
05 -
Przestudzoną kaszę wrzuć do miski. Dosyp starte jabłka i wymieszaj.
06 -
Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, potem zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jeżeli puszczą sporo soku, trochę odciśnij.
07 -
Do garnka wlej 2 szklanki wody z odrobiną soli. Wsyp opłukaną kaszę. Przykryj, gotuj około 15 do 18 minut na niskim ogniu aż kasza pochłonie wodę i zmięknie. Zostaw pod przykryciem na 10 minut po ugotowaniu.
08 -
Kaszę jaglaną przepłucz trochę ciepłą wodą, pocierając dłonią. Potem zalej wrzątkiem na sitku — tak łatwo pozbędziesz się gorzkawego smaku.