Jagodowe Batoniki Z Płatkami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Nadzienie owocowe z mieszanki jagód

01 - 2 szklanki mrożonych mieszanych jagód
02 - 1 łyżka soku z cytryny
03 - 2 łyżki cukru kokosowego
04 - 2 łyżki syropu klonowego
05 - Szczypta soli morskiej
06 - 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)

→ Spód i kruszonka owsiana

07 - 1,75 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych, jeśli potrzeba)
08 - 1,25 szklanki mąki migdałowej (blanszowanej)
09 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
10 - 0,125 łyżeczki soli morskiej
11 - 0,5 szklanki syropu klonowego
12 - 0,33 szklanki oleju kokosowego (stałego w temperaturze pokojowej)
13 - 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 190°C (375°F). Wyłóż formę o wymiarach 23x23 cm papierem do pieczenia.
02 - Odmierz mrożone jagody, usuwając duże kawałki truskawek lub je krojąc. Postaw mały rondel na średnim ogniu i wrzuć jagody, sok z cytryny, cukier kokosowy, syrop klonowy i sól. Podgrzewaj przez 5-10 minut, aż jagody puszczą sok i stworzą płynną masę. Odlej 1-2 łyżki soku do filiżanki, dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej tę mieszankę z powrotem do rondla, podgrzewaj minutę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
03 - W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj syrop klonowy, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki widelcem, a następnie zacznij zagniatać rękoma, jeśli olej się nie rozprowadzi.
04 - Odmierz 0,5-0,75 szklanki mieszanki owsianej i odłóż na bok. Pozostałą część przenieś do formy, równomiernie rozprowadź i dociśnij na dno formy. Wylej na to równą warstwą nadzienie z jagód. Posyp wierzch odłożoną kruszonką, formując rękoma grudki o wybranej wielkości.
05 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż brzegi delikatnie się zarumienią. Poczekaj, aż deser całkowicie ostygnie przed pokrojeniem, aby się nie rozpadał. Przechowuj luźno przykryte w lodówce, możesz jeść przez kilka dni.

# Uwagi:

01 - Poczekaj, aż deser całkowicie ostygnie przed jego pokrojeniem, aby zachować jego formę.
02 - Możesz użyć dowolnej mieszanki mrożonych małych jagód, ale unikaj zbyt dużych kawałków, aby piekły się równomiernie.