Jalapeno kremowy kurczak (Wersja Do Druku)

Soczyste piersi kurczaka w sosie jalapeno z topionym serem i świeżą kolendrą.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości

→ Przyprawy

02 - sól morska wg smaku
03 - czarny pieprz mielony wg gustu
04 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
05 - 2 łyżeczki suszonego oregano

→ Tłuszcze

06 - 2 łyżki oleju z awokado lub oliwy, podzielone

→ Warzywa i aromaty

07 - 1 duża cebula pokrojona w kostkę
08 - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
09 - 2 świeże papryczki jalapeño drobno posiekane

→ Płyny i nabiał

10 - 240 ml bulionu z kurzych kości
11 - 115 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
12 - ½ szklanki (ok. 56 g) startego sera mieszanki meksykańskiej

→ Dodatki

13 - garść świeżej kolendry, posiekanej
14 - kilka cząstek limonki do podania
15 - plastry jalapeño do dekoracji

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Uderz tłuczkiem najgrubsze miejsca piersi, żeby mięso miało równą grubość.
02 - Osusz piersi papierem, potem natrzyj solą, pieprzem, kminem i oregano. Skrop połową oleju i dokładnie rozsmaruj.
03 - Rozgrzej resztę oleju na patelni na średnio-wysokim ogniu. Smaż piersi na złoto, około 4-6 minut z każdej strony, aż będą gotowe.
04 - Przełóż mięso na talerz i zostaw na chwilę.
05 - Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i jalapeño przez 2-3 minuty, aż pachną i zmiękną.
06 - Wlej bulion i gotuj aż zgęstnieje o połowę.
07 - Wmieszaj serek śmietankowy aż całkiem się rozpuści i powstanie gładki sos.
08 - Zmniejsz ogień do minimum, włóż piersi z powrotem na patelnię i polej je kremowym sosem.
09 - Posyp starty ser na mięso i sos. Pozwól mu się delikatnie roztopić i podgrzać kurczaka.
10 - Podawaj od razu, posypane świeżą kolendrą, z cząstkami limonki i plasterkami jalapeño.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dodaj więcej lub mniej jalapeño w zależności od upodobań, z pestkami dla ostrzejszego smaku.
02 - Jeśli chcesz, użyj serka śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu.
03 - Pasuje świetnie z ryżem lub ryżem kalafiorowym, by było zbilansowane.