Intensywne Ciasto Czekoladowe (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
02 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
03 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
04 - 80 g ciemnego kakao
05 - 350 g cukru
06 - 3 jajka
07 - szczypta soli
08 - 250 g mąki pszennej
09 - 125 ml oleju rzepakowego
10 - 250 ml mleka
11 - 150 ml bardzo gorącej wody albo mocnej kawy (co wolisz, żeby smak był bardziej wyrazisty)

→ Polewa czekoladowa

12 - 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
13 - 100 g masła
14 - 200 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
15 - 1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego

→ Dekoracja

16 - 100 g czekoladowych groszków

# Sposób Przygotowania:

01 - Pokrój na kawałki ostrym nożem. Świetnie smakuje z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi, jeśli masz ochotę.
02 - Odstaw ciasto, żeby polewa spokojnie stężała – jeśli się spieszysz, wrzuć ciasto na 30 minut do lodówki.
03 - Kiedy ciasto całkiem wystygnie, wylej na nie polewę. Rozsmaruj ją na górze i po bokach. Zanim polewa stwardnieje, posyp wierzch czekoladowymi groszkami.
04 - Gdy śmietanka z masłem i miodem zdejmiesz z ognia, wrzuć czekoladę. Mieszaj, aż całość ładnie się połączy i będzie gładka, błyszcząca. Zostaw na chwilę – polewa ma być lejąca, ale nie za gorąca.
05 - Połam czekoladę na drobne kawałki. Masło, śmietankę i miód podgrzej razem w rondelku, ale pilnuj, żeby się nie zagotowało.
06 - Przelej rzadkie ciasto do formy i wsadź do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 50–60 minut, aż wykałaczka wyjdzie sucha. Po wyjęciu zostaw do wystudzenia.
07 - Na sam koniec dolej jeszcze gorącą wodę lub kawę, by czekoladowa nuta była mocniejsza. Zamieszaj ostrożnie – masa powinna wyjść dość płynna, to ma tak być.
08 - Wlej mokre składniki do suchych, mieszaj mikserem na wolnych obrotach albo ręczną trzepaczką, aż znikną grudki.
09 - Jajka roztrzep, potem wlej mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
10 - W dużej misce wrzuć mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko dobrze wymieszaj.
11 - Nastaw piekarnik na 170°C. Foremkę natłuść masłem i obsyp bułką tartą albo po prostu wyłóż papierem do pieczenia.

# Uwagi:

01 - Mega intensywne i wilgotne, z chrupiącymi groszkami na górze i cudownie błyszczącą polewą – ten wypiek pokochają wszyscy czekoladoholicy.
02 - Ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste, a jeśli dodasz kawę albo gorącą wodę, nabierze świetnie głębokiego smaku.
03 - Najlepiej zostawić je na noc, żeby wszystkie smaki się połączyły.