Ciasto marchewkowe z orzechami (Wersja Do Druku)

Słodka masa z marchewki i przypraw z chrupiącą orzechową posypką, upieczona na miękko i gorąco z nutą cynamonu.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 150 g nieposłodzonego musu jabłkowego
02 - 135 g mąki pszennej uniwersalnej
03 - 1 łyżeczka cynamonu mielonego
04 - 60 ml mleka pełnego
05 - 100 g startej marchewki
06 - 1/2 łyżeczki soli
07 - 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
08 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
09 - 60 ml roztopionego masła lub oleju roślinnego
10 - 150 g cukru białego
11 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
12 - 1/2 łyżeczki mielonych goździków

→ Posypka

13 - 67 g cukru białego
14 - 360 ml bardzo gorącej wody
15 - 67 g cukru brązowego
16 - 30 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włącz piekarnik na 175°C.
02 - W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, aż się dobrze połączą.
03 - W osobnej misce wymieszaj mus jabłkowy, mleko, tłuszcz, wanilię i startą marchewkę. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż je do naczynia żaroodpornego 20x20 cm z wysokimi bokami.
04 - Małą miseczkę wypełnij cukrem białym i brązowym razem z posiekanymi orzechami. Rozsyp to równomiernie na cieście.
05 - Powoli polej bardzo gorącą wodą posypkę, nie mieszając. Postaw naczynie na blaszce, żeby złapać ewentualny wyciek. Piecz przez 40-50 minut, aż środek się zetnie i zacznie bulgotać.
06 - Odczekaj 5-10 minut przed podaniem. Możesz podać na ciepło z dodatkowymi orzechami i lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Fajnie smakuje, gdy użyjesz masła klarowanego zamiast roztopionego zwykłego. Orzechy pekan możesz wymienić na włoskie lub wymieszać oba.
02 - Pod naczyniem dobrze położyć blachę, żeby złapać spływającą wodę.