01 -
Włącz piekarnik na 175°C.
02 -
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, aż się dobrze połączą.
03 -
W osobnej misce wymieszaj mus jabłkowy, mleko, tłuszcz, wanilię i startą marchewkę. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż je do naczynia żaroodpornego 20x20 cm z wysokimi bokami.
04 -
Małą miseczkę wypełnij cukrem białym i brązowym razem z posiekanymi orzechami. Rozsyp to równomiernie na cieście.
05 -
Powoli polej bardzo gorącą wodą posypkę, nie mieszając. Postaw naczynie na blaszce, żeby złapać ewentualny wyciek. Piecz przez 40-50 minut, aż środek się zetnie i zacznie bulgotać.
06 -
Odczekaj 5-10 minut przed podaniem. Możesz podać na ciepło z dodatkowymi orzechami i lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.