Karmelowy Sernik Bananowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Dekoracja

01 - 1 banan w plasterkach
02 - 1 op. śmietan-fixu
03 - 2 łyżki cukru pudru
04 - 50 g pokruszonych herbatników
05 - 200 ml śmietany kremówki 36%

→ Sos karmelowy

06 - szczypta soli
07 - 100 ml śmietanki 30%
08 - 60 g masła
09 - 150 g cukru

→ Warstwa bananowa

10 - 1/2 łyżeczki cynamonu
11 - 2 łyżki cukru trzcinowego
12 - 2 łyżki masła
13 - 3 dojrzałe banany

→ Spód

14 - 2 łyżki cukru
15 - 200 g herbatników maślanych lub typu petit beurre
16 - 100 g masła

→ Masa serowa

17 - 2 łyżki soku z cytryny
18 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
19 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 - 4 jajka
21 - 150 g cukru pudru
22 - 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
23 - 750 g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)

# Sposób Przygotowania:

01 - Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, zanim pokroisz. Do krojenia użyj bardzo ostrego noża, najlepiej jeśli lekko go zanurzysz w ciepłej wodzie.
02 - Wyłóż na wierzch sernika przygotowane banany. Polej całość sosem karmelowym (trochę zostaw do późniejszego skropienia). Następnie na środek ciasta wyciśnij z rękawa kuchennego ubitą śmietanę. Ułóż wokół śmietany świeże plastry banana i posyp pokruszonymi herbatnikami. Skrop jeszcze resztką sosu karmelowego.
03 - W małym garnku podgrzej cukier na średnim ogniu, nie mieszaj, poczekaj aż zrobi się lekko złoty. Dorzuć masło i zamieszaj. Powoli dolewaj śmietankę, pilnując by masa nie pryskała. Gotuj krótko na niskim ogniu do lekkiego zagęszczenia. Wsyp szczyptę soli i lekko ostudź.
04 - Na patelni rozpuść masło, wsyp brązowy cukier i cynamon. Banany pokrój na plasterki i wrzuć na patelnię. Bardzo delikatnie podgrzewaj 2–3 minuty, by były miękkie i obtoczone w cukrze. Odstaw, by przestygły.
05 - Wstaw całość do piekarnika, piecz przez 50–60 minut w 175°C. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na pół godziny. Potem wyciągnij i poczekaj, aż sernik będzie już zupełnie zimny.
06 - W dużej misce utrzyj twaróg razem z cukrem pudrem. Po kolei wrzucaj jajka, mieszając na niskich obrotach miksera. Wlej śmietankę, nasyp mąkę ziemniaczaną, wlej wanilię i sok z cytryny, zmiksuj tylko do połączenia składników. Gotową masę wylej na ciasteczkowy spód.
07 - Herbatniki zmiel blenderem lub rozgnieć wałkiem w woreczku. Masło podgrzej, aby się rozpuściło. Wymieszaj okruchy, cukier i masło. Masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm), dobrze ugnieć. Wstaw do zimnej lodówki na czas przygotowań.

# Uwagi:

01 - To przepyszny, kremowy wypiek z bananami i karmelem, który sprawdzi się na spotkanie z bliskimi albo leniwe popołudnie.