01 -
Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, zanim pokroisz. Do krojenia użyj bardzo ostrego noża, najlepiej jeśli lekko go zanurzysz w ciepłej wodzie.
02 -
Wyłóż na wierzch sernika przygotowane banany. Polej całość sosem karmelowym (trochę zostaw do późniejszego skropienia). Następnie na środek ciasta wyciśnij z rękawa kuchennego ubitą śmietanę. Ułóż wokół śmietany świeże plastry banana i posyp pokruszonymi herbatnikami. Skrop jeszcze resztką sosu karmelowego.
03 -
W małym garnku podgrzej cukier na średnim ogniu, nie mieszaj, poczekaj aż zrobi się lekko złoty. Dorzuć masło i zamieszaj. Powoli dolewaj śmietankę, pilnując by masa nie pryskała. Gotuj krótko na niskim ogniu do lekkiego zagęszczenia. Wsyp szczyptę soli i lekko ostudź.
04 -
Na patelni rozpuść masło, wsyp brązowy cukier i cynamon. Banany pokrój na plasterki i wrzuć na patelnię. Bardzo delikatnie podgrzewaj 2–3 minuty, by były miękkie i obtoczone w cukrze. Odstaw, by przestygły.
05 -
Wstaw całość do piekarnika, piecz przez 50–60 minut w 175°C. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na pół godziny. Potem wyciągnij i poczekaj, aż sernik będzie już zupełnie zimny.
06 -
W dużej misce utrzyj twaróg razem z cukrem pudrem. Po kolei wrzucaj jajka, mieszając na niskich obrotach miksera. Wlej śmietankę, nasyp mąkę ziemniaczaną, wlej wanilię i sok z cytryny, zmiksuj tylko do połączenia składników. Gotową masę wylej na ciasteczkowy spód.
07 -
Herbatniki zmiel blenderem lub rozgnieć wałkiem w woreczku. Masło podgrzej, aby się rozpuściło. Wymieszaj okruchy, cukier i masło. Masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm), dobrze ugnieć. Wstaw do zimnej lodówki na czas przygotowań.