Krem migdałowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawowe składniki

01 - 125 g mielonych migdałów (bez skórki)
02 - 100 g miękkiego masła
03 - 75 g cukru
04 - 2 jajka (rozmiar M)
05 - ¼ łyżeczki soli
06 - ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Ubij masło z cukrem za pomocą końcówki do mieszania w robocie kuchennym albo trzepaczki ręcznego miksera, aż masa będzie puszysta i jasna (około 5 minut). Następnie dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
02 - Wmieszaj mielone migdały, ekstrakt migdałowy oraz sól, aż uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję. Gotową masę można trzymać szczelnie zamkniętą w lodówce do 3 dni. Przed użyciem doprowadź do temperatury pokojowej.

# Uwagi:

01 - Frangipane to klasyczny francuski krem migdałowy, idealny do wypełnienia ciast i drożdżówek. Łatwy przepis na bazie jajek i ekstraktu migdałowego zawsze się udaje.
02 - Jeszcze lepszy smak uzyskasz, gdy lekko podprażysz mielone migdały. Podgrzewaj je w szerokiej patelni na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając, aż zaczną się złocić i wydzielać orzechowy zapach. Po wystudzeniu wymieszaj z masą masłowo-cukrową.