01 -
Podgrzej mleko do około 43°C i dodaj do niego cukier oraz drożdże. Odstaw na 5 do 10 minut aż pojawi się piana.
02 -
Przesiej mąkę razem z solą do dużej miski. Zrób zagłębienie, wlej zaczyn z drożdży, rozpuszczone masło i jajko. Wymieszaj aż powstanie grudkowate ciasto.
03 -
Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj przez 6 do 8 minut aż będzie gładkie i sprężyste.
04 -
Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj szmatką i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości.
05 -
Masło roztop na średnim ogniu, połącz z brązowym cukrem i śmietanką aż masa będzie jednolita. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy 23x33 cm i jeśli chcesz, posyp orzechami.
06 -
Połącz miękkie masło, cukier i cynamon na gładką pastę łatwą do rozprowadzenia.
07 -
Wyjmij ciasto, odgazuj i rozwałkuj na prostokąt 40x30 cm. Nałóż nadzienie zostawiając mały margines przy brzegach.
08 -
Zacznij zwijać od dłuższego boku w ścisłą roladę. Pokrój na 12 równych kawałków ostrym nożem.
09 -
Ułóż bułeczki przekrojem do dołu na karmelu w formie. Przykryj i zostaw do napuszenia na pół godziny.
10 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Piecz 25 do 30 minut aż będą rumiane i dobrze upieczone.
11 -
Ostudź bułeczki w formie przez 10 minut. Odwróć ją na talerz by karmel spłynął po wypiekach. Podawaj ciepłe.