Stollen domowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 220g rodzynek.
02 - 50ml rumu (lub soku jabłkowego).
03 - 450g mąki.
04 - 1 kostka drożdży.
05 - 75g cukru.
06 - 150ml mleka.
07 - 2 jajka.
08 - 1 szczypta soli.
09 - 200g miękkiego masła.
10 - 50g słodkich migdałów.
11 - 50g skórki pomarańczowej.
12 - 50g kandyzowanej cytryny.
13 - 50g masła (na wierzch).
14 - Cukier puder do posypania.

# Sposób Przygotowania:

01 - Zalej rodzynki rumem albo sokiem jabłkowym i zostaw je na całą noc.
02 - Podgrzej mleko i rozmieszaj w nim drożdże.
03 - W misce połącz mąkę, cukier, jajka, migdały, masło i sól, tworząc elastyczne ciasto.
04 - Połącz ze sobą skórkę pomarańczową, kandyzowaną cytrynę i namoczone rodzynki, po czym wymieszaj je z ciastem.
05 - Przykryj ciasto ściereczką i postaw w cieple, aby podwoiło swoją objętość.
06 - Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem do 180°C).
07 - Złóż ciasto w połowie, żeby powstał charakterystyczny kształt.
08 - Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.
09 - Poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie.
10 - Posmaruj ciasto roztopionym masłem.
11 - Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia.
12 - Na koniec obficie posyp wierzch cukrem pudrem.

# Uwagi:

01 - Ciasto staje się smaczniejsze po kilku dniach przechowywania. Trzymaj w chłodnym, suchym miejscu.