01 -
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i dokładnie utłucz na gładką masę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
02 -
Wymieszaj ziemniaki z mąką, jajkiem i solą. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę mąki, jeśli jest zbyt klejące.
03 -
Uformuj z ciasta kulki o średnicy około 2-3 cm. W każdej z nich zrób palcem niewielkie wgłębienie, charakterystyczne dla klusek śląskich.
04 -
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluski partiami do wrzącej wody i gotuj przez 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na talerz.
05 -
Na patelni rozpuść masło, zeszklij pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż 5-7 minut do miękkości.
06 -
Wlej śmietanę do patelni, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos zgęstnieje.
07 -
Ułóż kluski na talerzu, polej sosem grzybowym i posyp świeżą natką pietruszki.