Kluski śląskie sos grzybowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Kluski

01 - 1 kg ziemniaków
02 - 200 g mąki pszennej
03 - 1 jajko
04 - 1 łyżeczka soli

→ Sos grzybowy

05 - 300 g świeżych pieczarek
06 - 1 cebula
07 - 50 g masła
08 - 200 ml śmietany 30%
09 - sól i pieprz do smaku

→ Dekoracja

10 - natka pietruszki do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i dokładnie utłucz na gładką masę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
02 - Wymieszaj ziemniaki z mąką, jajkiem i solą. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę mąki, jeśli jest zbyt klejące.
03 - Uformuj z ciasta kulki o średnicy około 2-3 cm. W każdej z nich zrób palcem niewielkie wgłębienie, charakterystyczne dla klusek śląskich.
04 - W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluski partiami do wrzącej wody i gotuj przez 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na talerz.
05 - Na patelni rozpuść masło, zeszklij pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż 5-7 minut do miękkości.
06 - Wlej śmietanę do patelni, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos zgęstnieje.
07 - Ułóż kluski na talerzu, polej sosem grzybowym i posyp świeżą natką pietruszki.

# Uwagi:

01 - Danie świetnie sprawdzi się na każdą okazję, a różnorodność grzybów w sosie pozwala na modyfikacje smakowe. Podawaj na ciepło.