01 -
Wrzuć mięso, czosnek, imbir, dymkę, sos sojowy, olej sezamowy, panko i jajko do dużej miski. Delikatnie wymieszaj, żeby farsz nie zrobił się zbyt twardy.
02 -
Podziel farsz na kuleczki o średnicy około 2,5 cm i poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
03 -
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz klopsiki przez 18-20 minut aż się ładnie przyrumienią i będą dobrze upieczone.
04 -
W małym garnku wymieszaj pastę gochujang, sos sojowy, brązowy cukier, olej sezamowy i ocet ryżowy. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty aż sos zgęstnieje.
05 -
Gorące kulki wymieszaj w przygotowanym sosie tak, żeby wszystkie były pokryte. Odstaw na chwilę, żeby wchłonęły smak.
06 -
W osobnej misce połącz majonez, srirachę (lub gochujang) i sok z limonki do gładkiej konsystencji.
07 -
Podawaj mięciutkie kotleciki z pikantnym majonezem. Możesz posypać je sezamem albo dymką dla smaku.