Kotlety z cukinii serka wiejskiego (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Co będzie Ci potrzebne

01 - 1 jajko
02 - ulubione zioła
03 - szczypta papryki ostrej lub słodkiej
04 - sól i pieprz według uznania
05 - 1 cukinia
06 - 60 g mąki kukurydzianej
07 - 1 ząbek czosnku
08 - 250 g twarożku ziarnistego

# Sposób Przygotowania:

01 - Jak już dobrze odciśniesz cukinię, dołącz ją do reszty składników w misce i wszystko zamieszaj. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia, robiąc okrągłe kotlety.
02 - Umyj cukinię, zetrzyj ją na grubych oczkach i odstaw na 10 minut z solą, żeby wypuściła sok. Potem dobrze odciśnij płyn.
03 - Do miski wrzuć twarożek, jajko, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę i zioła. Wymieszaj wszystko razem.
04 - Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz około 25 minut, aż kotleciki będą złociste i sprężyste.
05 - Najlepiej smakują z surówką lub ostrym dipem. Po prostu wybierz to, co lubisz.

# Uwagi:

01 - Ten obiad to porcja białka z twarożku i jajek, witaminy C oraz potasu z cukinii i porcja witaminy B12. Dodatkowo – selen i cholina w jajku.