Soczyste kotleciki z kurczaka (Wersja Do Druku)

Delikatne kotleciki z kurczaka z serem i świeżym szczypiorkiem, smakowite i łatwe do zrobienia.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso i produkty zwierzęce

01 - 500 g filet z kurczaka pokrojony w kostkę
02 - 3 jajka
03 - 150 g startego żółtego sera

→ Produkty sypkie

04 - 2-3 łyżki mąki pszennej

→ Dodatki i przyprawy

05 - 3 łyżki majonezu
06 - 1 pęczek świeżego szczypiorku drobno posiekanego
07 - szczypta soli
08 - szczypta czarnego pieprzu
09 - olej roślinny do smażenia

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Dokładnie umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach. Posiekaj drobno szczypiorek.
02 - W dużej misce wymieszaj kurczaka, ser, szczypiorek, jajka, majonez oraz mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie gęsta masa o konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki.
03 - Na rozgrzanym oleju formuj łyżką małe placuszki z masy kurczakowej. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze usmażone w środku.
04 - Podawaj gorące kotleciki z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami lub lekką sałatką. Doskonale sprawdzą się również jako ciepła przekąska z ulubionym dipem, np. czosnkowym.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby masa kotlecików była bardziej zwarta, można dodać nieco więcej mąki w zależności od wilgotności składników.