Kremowa kukurydza z ogórkiem (Wersja Do Druku)

Orzeźwiające połączenie słodkiej kukurydzy, chrupiącego ogórka, kurczaka z rożna i kremowego, lekko kwaskowatego sosu.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa i świeże dodatki

01 - 1 i pół ogórka szklarniowego, przekrojonego i pokrojonego w plasterki
02 - 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojona w drobną kostkę
03 - ćwiartka czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
04 - połowa czerwonej papryki, oczyszczona i pokrojona w kostkę
05 - 3 dymki, pokrojone na plasterki
06 - ćwierć szklanki świeżej kolendry, posiekanej
07 - sok i skórka z 1 limonki
08 - 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany

→ Białka

09 - 2 szklanki podzielonego na kawałki pieczonego kurczaka z rożna

→ Produkty z puszki

10 - 432 g konserwowej słodkiej kukurydzy, odsączonej

→ Nabiał i dodatki

11 - 120 ml naturalnego jogurtu greckiego (min 2% tłuszczu)
12 - 80 ml majonezu

→ Przyprawy i dodatki smakowe

13 - 1 łyżeczka chili w proszku
14 - pół łyżeczki słodkiej papryki
15 - pół łyżeczki mielonego kuminu
16 - ćwierć łyżeczki soli
17 - ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozłóż plastry ogórka na warstwie papierowych ręczników. Przykryj kolejną warstwą i delikatnie przyciśnij, żeby wyciągnąć nadmiar wody. Odstaw na moment, zajmij się resztą składników.
02 - W średniej misce wymieszaj jogurt grecki, majonez, czosnek, sok i skórkę z limonki, chili, paprykę, kumin, sól oraz pieprz aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw według smaku, dodając więcej chili lub kuminu jak lubisz.
03 - Do dużej miski wrzuć ogórka, odsączoną kukurydzę, kawałki kurczaka, kolendrę, dymkę, jalapeno, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Wymieszaj.
04 - Wlej większość sosu na sałatkę i łopatką powoli wymieszaj, żeby dokładnie obtoczyć składniki. Resztę sosu dodaj według uznania. Przed podaniem schłodź i resztki przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dla bardziej kremowej konsystencji użyj jogurtu greckiego z wyższą zawartością tłuszczu. Przyprawy dopasuj do swojego smaku. Jeśli chcesz bardziej pikantnie, zostaw pestki w jalapeno albo dorzuć więcej chili w proszku.