01 -
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pieczarki i smaż na wysokim ogniu, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić.
02 -
Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 3–4 minuty. Następnie dodaj czosnek i podsmaż krótko, aż zacznie pachnieć.
03 -
Wsyp słodką paprykę, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby pieczarki pokryły się przyprawami.
04 -
Przełóż zawartość patelni do garnka i zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez 10–12 minut.
05 -
Zdejmij garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Aby uniknąć zwarzenia, możesz wcześniej zahartować śmietankę odrobiną gorącej zupy.
06 -
Jeżeli chcesz, by krem był gęstszy, rozmieszaj 1 łyżkę mąki w 50 ml zimnej wody i wlej do zupy. Gotuj przez kolejne 2–3 minuty.
07 -
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz, jeśli lubisz, trochę koperku. Wymieszaj i podawaj.