01 -
W misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, sól i zimne kawałki masła. Powciskaj masło palcami, aż masa będzie przypominać grube okruchy.
02 -
Wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia formę 20×30 cm. Wciśnij kruszonkę na dno, tworząc równą warstwę.
03 -
W małym garnku wymieszaj posiekane figi z cukrem i wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu 5 minut, aż figi zmiękną. Odstaw lekko do wystudzenia.
04 -
Przełóż figi z płynem do blendera, dodaj sok z cytryny i miksuj na gładko. Rozsmaruj równomiernie na spodzie.
05 -
Ubij serek z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkiem aż masa będzie gładka i kremowa.
06 -
Wylej masę serową na warstwę fig. Piecz w 180°C przez pół godziny, aż lekko się zarumieni i stężeje. Całkowicie ostudź przed pokrojeniem na kawałki.