01 -
Wrzuć różyczki kalafiora do garnka.Wlej tyle wody, żeby prawie je przykryć.Postaw na średnim ogniu, przykryj i gotuj, aż kalafior będzie miękki.
02 -
Odcedź kalafior, ale zachowaj wywar do późniejszego użycia.
03 -
W blenderze kielichowym lub malakserze zmiksuj ugotowany kalafior z oliwą, parmezanem, proszkiem cebulowym, tymiankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i połową wywaru (240 ml). Miksuj, aż masa będzie gęsta i kremowa.
04 -
W tym samym garnku rozpuść masło, dodaj suszoną cebulę i smaż przez minutę, aż zmięknie.
05 -
Wrzuć pokrojonego brokuła, pozostałą wodę i bazę drobiową.Dołóż do garnka i gotuj przez 2 minuty, aż brokuł zmięknie.
06 -
Dodaj kurczaka, wymieszaj i podgrzewaj przez około minutę.
07 -
Wlej krem z kalafiora do garnka i dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody lub bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.Podduszaj około 5 minut, żeby smaki się połączyły.
08 -
Resztki trzymaj w szczelnym pojemniku. Możesz porcjować i mrozić, żeby mieć gotowe, niskowęglowodanowe dania na szybko.