Kremowe Pesto Kurczak (Wersja Do Druku)

Soczysty kurczak w sosie pesto z parmezanem i świeżą bazylią to pyszny obiad dla każdego.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości

→ Przyprawy i tłuszcze

02 - 1 łyżka oliwy z oliwek
03 - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
04 - 1 łyżeczka soli
05 - 2 ząbki czosnku drobno posiekane

→ Składniki sosu

06 - 25 g startego sera Parmigiano-Reggiano
07 - 80 ml pesto bazyliowego
08 - 240 ml śmietany 30%

→ Dodatki do dekoracji

09 - 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (opcjonalnie)
10 - Listki świeżej bazylii do ozdoby

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Natrzyj piersi kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
02 - Na mocno rozgrzanej patelni wlej oliwę. Smaż kurczaka po 5-6 minut z każdej strony aż złapie kolor i będzie gotowy. Odłóż na bok.
03 - Na tej samej patelni wrzuć czosnek i smaż przez minutę aż poczujesz aromat.
04 - Zmień ogień na średni. Wlej śmietanę, wmieszaj pesto i starty parmezan. Podgrzewaj przez 2-3 minuty aż sos lekko zgęstnieje.
05 - Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, polej go sosem. W razie chęci dorzuć pomidorki. Podgrzewaj razem przez 2-3 minuty.
06 - Podawaj z listkami świeżej bazylii na wierzchu.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Świetnie smakują z makaronem, ryżem lub pieczonymi warzywami.
02 - Fajna opcja na lżejsze danie to użycie mleka zamiast śmietany.
03 - Trochę soku z cytryny podbije smak tuż przed podaniem.