Kremowy Puree Kalafior (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 900g kalafiora, same różyczki
02 - 240ml bulionu drobiowego, niskosodowego
03 - 5g soli, plus dodatkowa do smaku
04 - 42g masła niesolonego, w kostkach
05 - 5g świeżego tymianku, drobno posiekanego
06 - Pieprz czarny, do smaku

# Sposób Przygotowania:

01 - Zagotuj bulion drobiowy z solą w szerokim garnku.
02 - Dodaj różyczki kalafiora do bulionu. Przykryj, zmniejsz ogień i paruj przez 20 minut, aż zmiękną.
03 - Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kalafior do malaksera.
04 - Rozpuść masło w garnku, mieszając je z 3 łyżkami gorącego bulionu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
05 - Wlej mieszankę masła do malaksera, dodając tymianek, pieprz i sól do smaku. Miksuj, aż uzyskasz idealnie gładką konsystencję. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę ciepłego bulionu dla lepszej tekstury.
06 - Podawaj na ciepło.

# Uwagi:

01 - Unikaj gotowania—parowanie daje lepszą konsystencję i smak.
02 - Przed miksowaniem przelej trochę gorącego bulionu do miski malaksera, żeby całość była gładsza.
03 - Jeśli podajesz z pieczoną wołowiną, skrop oliwą z oliwek—podkręci to smak.
04 - Podawaj na ciepło, nie na gorąco. Wysoka temperatura może podkreślić intensywny smak kalafiora.