01 -
Na rozgrzanej dużej głębokiej patelni rozpuść oliwę na średnio-wysokim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę, wędzoną paprykę, tymianek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól i pieprz. Rozdrabniaj mięso łyżką podczas smażenia, aż będzie całkowicie brązowe i ugotowane, przez około 6-8 minut. Usuń nadmiar tłuszczu w razie potrzeby.
02 -
Zmniejsz ogień do średniego i na tej samej patelni dodaj plasterki pieczarek. Mieszaj co jakiś czas, aż grzyby zmiękną, zrumienią się i zmniejszą objętość, co zajmie około 8-10 minut.
03 -
W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli w dużym garnku. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
04 -
Posyp mąkę po całej powierzchni mięsa i grzybów na patelni, a następnie wymieszaj. Dodaj pierwszą porcję bulionu (około jednej trzeciej) i mieszaj, aby zebrać wszystko z dna patelni. Wlej sos Worcestershire i, jeśli chcesz, musztardę Dijon.
05 -
Dodaj resztę bulionu i doprowadź do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.
06 -
Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj minutę, aby lekko ostygła. Powoli wmieszaj jogurt grecki (lub śmietanę) w temperaturze pokojowej, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dopraw do smaku.
07 -
Podawaj danie na ciepło, nakładając przygotowany sos na makaron, dekorując świeżą pietruszką lub tymiankiem. Możesz też wymieszać wcześniej ugotowany makaron z sosem, a następnie serwować.