Kritharaki z Cevapcici (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 łyżka oliwy z oliwek.
02 - 1-2 cebule (130 g), posiekane w kostkę.
03 - 4 ząbki czosnku, drobno przeciśnięte.
04 - 250 g makaronu typu orzo (Kritharaki).
05 - 250 ml roślinnej śmietanki do gotowania.
06 - 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół.
07 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30 g).
08 - 400 ml wody.
09 - 2 łyżeczki proszku bulionu warzywnego.
10 - Płatki chili do smaku.
11 - Świeżo mielony czarny pieprz.
12 - Posiekana natka pietruszki.
13 - 1 opakowanie wegańskich grillowanych kiełbasek (np. typu cevapcici).
14 - Wegański dip jogurtowy do podania (np. tzatziki).

# Sposób Przygotowania:

01 - Obierz i pokrój cebulę w kostkę, przeciśnij czosnek, przekrój pomidorki na pół.
02 - Rozgrzej oliwę w dużej patelni i podsmaż cebulę przez 5 minut.
03 - Wrzuć czosnek oraz koncentrat pomidorowy, smaż kolejno przez 1 minutę.
04 - Dodaj połówki pomidorków i smaż przez 4 minuty, mieszając.
05 - Wsyp makaron orzo i mieszaj intensywnie przez minutę podczas smażenia.
06 - Wlej wodę, roślinną śmietankę i proszek bulionu, zagotuj całość.
07 - Duś przez 12 minut bez przykrywki, mieszając od czasu do czasu.
08 - Dopraw chili, pieprzem i ewentualnie solą. Posyp natką pietruszki i podawaj z wegańskimi kiełbaskami oraz tzatziki.

# Uwagi:

01 - Proste danie śródziemnomorskie, w którym makaron i wegańskie składniki łączą się w harmonii.
02 - Dzięki roślinnej śmietance makaron orzo staje się aksamitnie kremowy.