Kulki z łososia awokado (Wersja Do Druku)

Kulki z łososia pieczone z ziołami i mąką migdałową, podane z aksamitnym sosem z awokado i limonki dla świeżości.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Kulki z łososia

01 - 450 g ugotowanego i rozdrobionego świeżego łososia
02 - 60 g mąki migdałowej
03 - 2 duże jajka
04 - 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
05 - 2 drobno pokrojone zielone cebulki
06 - 1 ząbek czosnku, posiekany
07 - 15 g musztardy Dijon
08 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
09 - Sól i świeżo mielony czarny pieprz według smaku
10 - Spray z oliwy z oliwek do pieczenia

→ Kremowy sos z awokado

11 - 1 dojrzałe awokado
12 - 60 g jogurtu greckiego
13 - 30 ml soku z limonki
14 - 1 ząbek czosnku
15 - 2 łyżki świeżej kolendry albo pietruszki
16 - Sól do smaku
17 - 30-45 ml wody do rozrzedzenia sosu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz świeżego łososia przez 15-20 minut aż łatwo się rozdrobni. Rozdrobnij go widelcem i odstaw na bok.
02 - Wrzuć do dużej miski rozdrobionego łososia, jajka, mąkę migdałową, pietruszkę, zieloną cebulkę, czosnek, musztardę Dijon, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze jajko albo mąkę, żeby masa się trzymała.
03 - Z masy zrób kulki wielkości mniej więcej półtorej łyżki. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spryskaj oliwą.
04 - Piecz w 200°C przez 18-20 minut. W połowie upewnij się, że obracasz kulki, żeby się równomiernie zarumieniły.
05 - Zmiksuj awokado, jogurt, sok z limonki, czosnek, kolendrę (lub pietruszkę) i sól na gładko. Dodawaj wodę stopniowo, aż sos będzie miał idealną konsystencję.
06 - Podawaj jeszcze ciepłe kulki z łososia polane kremowym sosem awokado albo z sosem obok. Pasują do lekkiej sałatki, ryżu lub tortilli.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, na ostatnie 2 minuty włącz grill.
02 - Sos z awokado możesz zrobić nawet 2 dni wcześniej i trzymać w lodówce.
03 - Dopasuj ilość wody w sosie, żeby miał konsystencję jaką lubisz.