01 -
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz świeżego łososia przez 15-20 minut aż łatwo się rozdrobni. Rozdrobnij go widelcem i odstaw na bok.
02 -
Wrzuć do dużej miski rozdrobionego łososia, jajka, mąkę migdałową, pietruszkę, zieloną cebulkę, czosnek, musztardę Dijon, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze jajko albo mąkę, żeby masa się trzymała.
03 -
Z masy zrób kulki wielkości mniej więcej półtorej łyżki. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spryskaj oliwą.
04 -
Piecz w 200°C przez 18-20 minut. W połowie upewnij się, że obracasz kulki, żeby się równomiernie zarumieniły.
05 -
Zmiksuj awokado, jogurt, sok z limonki, czosnek, kolendrę (lub pietruszkę) i sól na gładko. Dodawaj wodę stopniowo, aż sos będzie miał idealną konsystencję.
06 -
Podawaj jeszcze ciepłe kulki z łososia polane kremowym sosem awokado albo z sosem obok. Pasują do lekkiej sałatki, ryżu lub tortilli.