Kurczak z ananasem (Wersja Do Druku)

Soczysty kurczak i ananas łączą się z podsmażanymi warzywami w tym pełnym życia daniu z ryżem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Zboża

01 - 960 ml ostudzonego ryżu białego lub brązowego gotowanego

→ Białko

02 - 450 g filetów z kurczaka bez skóry, pokrojonych na małe kawałki

→ Tłuszcze

03 - 45 ml oleju kokosowego, podzielonego

→ Warzywa

04 - ½ średniej cebuli żółtej, posiekanej
05 - ½ zielonej papryki, pokrojonej
06 - ½ czerwonej papryki, pokrojonej
07 - 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
08 - 2,5 cm świeżego imbiru, startego
09 - 180 ml mrożonego groszku

→ Dodatki i aromaty

10 - 30 ml sosu sojowego
11 - 15 ml miodu
12 - 240 ml pokrojonego w kostkę ananasa
13 - Sok z małej limonki

→ Do przybrania

14 - Posiekana dymka
15 - Nasiona sezamu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Posól kurczaka i odstaw na 10-15 minut. Osusz ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się wilgoci.
02 - Na średnim ogniu rozgrzej 30 ml oleju kokosowego na dużej patelni. Wrzuć kurczaka i podsmażaj mieszając przez 5-7 minut aż przestanie być różowy. Odłóż na bok.
03 - Dodaj pozostałe 15 ml oleju kokosowego. Podsmaż cebulę około 3-4 minuty aż zmięknie. Dorzuć papryki, czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 2-3 minuty. Wlej sos sojowy i zeskrob resztki z dna patelni.
04 - Wsyp ryż, miód, ananasa i kurczaka. Zmniejsz ogień do małego i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Na końcu dodaj groszek i sok z limonki.
05 - Nałóż ciepłe danie na talerze i przyozdób pokrojoną dymką oraz sezamem jeśli chcesz.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dobrze jest użyć zimnego ryżu, żeby nie zrobił się papkowaty. Dopraw według własnego smaku sosem sojowym i miodem. Możesz też dodać marchewkę albo brokuły.